www.insuliny.pl


Techniki wstrzykiwania insuliny

Technika iniekcji jest istotna dla właściwego działania insuliny. Używając penów insulinowych należy wstrzykiwać insulinę w tkankę tłuszczową leżącą tuż pod skórą. Można to uczynić na dwa sposoby:
Wykorzystanie fałdu skórnego
Technika ta polega na uchwyceniu skóry palcami tak, aby utworzył się fałd i wkłuciu igły w tym miejscu prostopadle do skóry pod katem 90 stopni. Tą techniką należy wstrzykiwać insulinę w okolice brzucha lub w miejscach, gdzie tkanka tłuszczowa jest niezbyt gruba.
Rozciągnięcie skóry 
Technika ta polega na mocnym rozciągnięciu skóry palcami i wbiciu igły bezpośrednio w skórę. Tą techniką można podawać insulinę w okolicę pośladków lub w miejscach, gdzie tkanka tłuszczowa jest grubsza niż wynosi długość igły którą podawana jest insulina. Aby zmniejszyć prawdopodobieństwo wstrzyknięcia insuliny domięśniowo, można wkłuć igłę pod kątem około 45 stopni do skóry. 

                   



Polecane diety

Cukrzyca ciążowa a insulina

                      Cukrzyca ciążowa jest zaburzeniem przemiany węglowodanów ujawniającym się po raz pierwszy w okresie trwania ciąży. Jest to szczególna forma cukrzycy, która zarówno przebiegiem, jak i leczeniem różni się znacznie od klasycznych form cukrzycy, jak cukrzyca typu 1 i typu 2. Podstawą leczenia cukrzycy ciążowej [...]

link >