www.insuliny.pl


Miejsca podawania insuliny

Insulinę podaje się podskórnie w warstwę tkanki tłuszczowej leżącą tuż pod skórą. Tkanka tłuszczowa jest mniej wrażliwa na uszkodzenie niż mięśnie, a podawane podskórnie wstrzyknięcia są mniej bolesne. Także tempo wchłania się insuliny z tkanki tłuszczowej do krwioobiegu jest wolniejsze. 
Przy wyborze miejsca wstrzyknięcia insuliny istotne znaczenie ma grubość tkanki tłuszczowej, ponieważ im grubsza jest warstwa tłuszczu, tym mniejsze prawdopodobieństwo wstrzyknięcia leku do tkanki mięśniowej. 
W przypadku podania insuliny domięśniowo szybciej niż zazwyczaj wchłonie się ona do krwioobiegu, co może spowodować nagły spadek cukru we krwi. Preferowanymi miejscami wstrzykiwania insuliny są więc okolice brzucha oraz uda i pośladki. Chociaż na ogół u kobiet tłuszcz odkłada się w większej ilości na udach i pośladkach, a u mężczyzn na brzuchu, nie zawsze jest to regułą. Na przykład przy wstrzykiwaniu w udo u drobnej kobiety z drobnymi udami istnieje prawdopodobieństwo wstrzyknięcia insuliny domięśniowo. Przy wyborze miejsca wstrzykiwania trzeba wziąć pod uwagę budowę ciała i rozkład tkanki tłuszczowej. Grubość warstwy tłuszczu w każdym miejscu będzie inna w zależności od tego, czy dana osoba jest szczupła, średniej tuszy, czy też ma nadwagę. 



Polecane diety

Cukrzyca ciążowa a insulina

                      Cukrzyca ciążowa jest zaburzeniem przemiany węglowodanów ujawniającym się po raz pierwszy w okresie trwania ciąży. Jest to szczególna forma cukrzycy, która zarówno przebiegiem, jak i leczeniem różni się znacznie od klasycznych form cukrzycy, jak cukrzyca typu 1 i typu 2. Podstawą leczenia cukrzycy ciążowej [...]

link >