www.insuliny.pl


Otyłość a insulinooporność

Nadwaga i otyłość są powszechnie rozpoznawane na podstawie wskaźnika masy ciała BMI., który oblicza się dzieląc masę ciała wyrażoną w kilogramach przez wysokość podniesioną do kwadratu wyrażoną w metrach kwadratowych.Wskaźnik ten koreluje z całkowitą zawartością tłuszczu w organizmie u osób dorosłych Nie określa jednak dystrybucji tkanki tłuszczowej. Z klinicznego punktu widzenia bardzo istotne jest rozmieszczenie tkanki tłuszczowej. Tłuszcz brzuszny jest najbardziej wiarygodnym czynnikiem zwiastującym wystąpienie zespołu metabolicznego ze wszystkimi jego składowymi czynnikami ryzyka: chorobą niedokrwienną serca, nadciśnieniem tętniczym i miażdżycą. Otyłość jest jednym z istotnych czynników ryzyka oporności na insulinę i cukrzycy typu 2. Stopień zagrożenia zależy nie tylko od masy tkanki tłuszczowej, lecz również od jej dystrybucji. W zalezności od umiejscowienia nadmiaru tkanki tłuszczowej wyróżniono otyłość gynoidalną i androidalną lub brzuszną. Ta druga postać otyłości, zwana również trzewną, prowadzi do wątrobowej oporności na insulinę. Zaburzenia metaboliczne związane z insulinoopornoscią nasilają w naczyniach krwionośnych proliferację, stan zapalny oraz tworzenie płytek miażdżycowych. 



Polecane diety

Cukrzyca ciążowa a insulina

                      Cukrzyca ciążowa jest zaburzeniem przemiany węglowodanów ujawniającym się po raz pierwszy w okresie trwania ciąży. Jest to szczególna forma cukrzycy, która zarówno przebiegiem, jak i leczeniem różni się znacznie od klasycznych form cukrzycy, jak cukrzyca typu 1 i typu 2. Podstawą leczenia cukrzycy ciążowej [...]

link >