www.insuliny.pl


Dieta a insulinooporność

Od lat wiadomo, że dieta bogata w tłuszcze obniża tolerancje glukozy u ludzi. W badaniach udowodniono, że dieta zawierająca identyczną liczbę kcal/100 g może wywierać różne efekty, w zależności od proporcji nasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w pożywieniu. Olej słonecznikowy, dodany do diety w ilości odpowiadającej 30% całkowitej wartości energetycznej, zawierający wielonienasycone kwasy tłuszczowe,poprawia tolerancję glukozy, podczas gdy dieta zawierająca duże ilości wielonasyconych kwasów tłuszczowych (60%) lub tłuszczu zwierzęcego (60%) upośledza tolerancję glukozy. Uważa się, że dieta bogatotłuszczowa zawierająca  kwasy nasycone, ujemnie wpływa na wrażliwość tkanek na insulinę. Szczególnie niekorzystna jest tak zwana dieta zachodnia, która sprzyja pojawieniu się otyłości i insulinooporności. Dokładny mechanizm, poprzez który wywołuje ona otyłość i oporność na insulinę nie został wyjaśniony.Zakłada się, że insulinooporność może być specyficzna tkankowo, pojawiając się głównie w mięśniach szkieletowych, wątrobie i podwzgórzu, podczas gdy tkanka tłuszczowa pozostaje wrażliwa na insulinę.    



Polecane diety

Cukrzyca ciążowa a insulina

                      Cukrzyca ciążowa jest zaburzeniem przemiany węglowodanów ujawniającym się po raz pierwszy w okresie trwania ciąży. Jest to szczególna forma cukrzycy, która zarówno przebiegiem, jak i leczeniem różni się znacznie od klasycznych form cukrzycy, jak cukrzyca typu 1 i typu 2. Podstawą leczenia cukrzycy ciążowej [...]

link >