www.insuliny.pl


Absorpcja insuliny

Na absorpcję insuliny może wpłynąć wiele czynników. Zależy ona od jej stabilności chemicznej rozcieńczenia preparatu, a także miejsca wykonania iniekcji podskórnej. Poniżej czynniki mogące wpływać na tempo absorpcji insuliny.  
A. Czynniki wynikające z właściwości preparatu
- rozcieńczenie insuliny 
- rodzaje mieszanin insuliny 
B. Czynniki wynikające z miejsca iniekcji 
- wstrzyknięcie podskórne lub domięśniowe 
- okolica ciała w którą wstrzyknięto preparat 
- stopień ukrwienia i stan przepływu krwi 
- zmiany stanu skóry i tkanki podskórnej w miejscu wstrzyknięcia 
- ogólny stan chorego ( temperatura, wstrząs)
- zachowanie po wstrzyknięciu (ćwiczenia, masowanie, ogrzewanie)
C. Czynniki związane z techniką iniekcji 
- głębokość iniekcji 
- szybkość wstrzykiwania       

Najszybsza absorpcja wystąpi po iniekcji w okolicę brzucha, podczas gdy okolica podłopatkowa, udowa, czy pośladkowa cechują się wolniejszym wchłanianiem. Sytuacja te może się zmienić, jeśli chory wykonuje ćwiczenia fizyczne mobilizujące pewne okolice, wywołując przekrwienie i szybszą absorpcję. Wchłanianie insuliny może się zmienić, jeśli doszło do zmian skóry i tkanki podskórnej. Nie bez znaczenia są również umiejętności wstrzykującego oraz szybkość i głębokość wykonywanych iniekcji. Bardzo istotnym czynnikiem wpływającym na wchłanianie jest stan igieł. Wielokrotne używanie igieł może być przyczyną ich uszkodzenia, niewidocznego podczas oglądania gołym okiem. Uszkodzenia igieł powodują większy uraz tkanek, krwawienie i włóknienie, co może przyśpieszać lub opóźniać wchłanianie z miejsca wkłucia. 


Polecane diety

Cukrzyca ciążowa a insulina

                      Cukrzyca ciążowa jest zaburzeniem przemiany węglowodanów ujawniającym się po raz pierwszy w okresie trwania ciąży. Jest to szczególna forma cukrzycy, która zarówno przebiegiem, jak i leczeniem różni się znacznie od klasycznych form cukrzycy, jak cukrzyca typu 1 i typu 2. Podstawą leczenia cukrzycy ciążowej [...]

link >